Vilket tv-spel ska du skaffa?

TV-spel. Dina barn spelar dem. Du spelar dem. Ja, till och med din gamla farmor har svingat ett bowlingklot i Wii Sports. TV-spelen är större än någonsin och fortsätter växa. Men skulle du trots det fortfarande vara utan en konsol att spela på, hur vet du vilken du ska skaffa?

Börjar man lista alla tillgängliga konsoler blir det ganska snabbt överväldigande och rörigt, så därför håller vi oss i det här inlägget till de senaste stationära konsolerna från de tre största utgivarna, Microsofts Xbox One, Sonys Playstation 4 och Nintendos Switch. Vi hoppar således över bärbara konsoler som Nintendo 3DS och Playstation Vita och mindre konsoler som Ouya och Nvidia Shield.

Playstation 4

Den 15 november 2013 släppte Sony sin Playstation 4, uppföljaren på en konsol som på många sätt varit något av en flopp. Efter att Playstation 2 svept över världen och blivit den mest säljande konsolen genom historien (ett rekord som står sig än idag) så gick Sony in i Playstation 3 alldeles för självsäkra. Det hela ledde till att de släppte en konsol som var svår att utveckla spel till och hade ett alldeles för högt pris.

När de skulle släppa Playstation 4 hade de lärt sig av sina misstag och gick ut starkt. De visade tidigt upp många starka speltitlar och hade ett betydligt lägre pris på sin konsol än vad Microsoft hade, en prisskillnad som står sig än idag, även om den blivit mindre med tiden. Sony har en klar ledning mot båda sina konkurrenter den här generationen, vilket i alla fall teoretiskt ger dem en fördel när det kommer till spel utvecklade av så kallade tredjepartsutvecklare, det vill säga utvecklare som inte ägs av Sony själv. Men eftersom konsolerna nu är så väldigt lika så tenderar de flesta spel att släppas till båda om ingen köper exklusivitet.

Playstation 4 har dock en sak som skiljer den från Xboxen: Playstation VR. Sonys VR-satsning ligger någonstans i mittenskiktet vad gäller kvalitet och kostnad för ett VR-headset, men för den som vill spela VR på konsol är Playstation 4 idag det enda riktiga alternativet.

Hur vet du om Playstation 4 är för dig? Vill du spela i VR är det som sagt Playstation 4 som gäller. Men även för den som är ute efter en mer klassisk spelupplevelse är konsolen ett starkt alternativ. Kostnaden är idag relativt låg, och för den som vill finns även en kraftfullare version av konsolen, Playstation 4 Pro, tillgänglig. Konsolen har redan ett gediget spelbibliotek och det finns flera stora släpp på horisonten.

Xbox One

Blott vecka efter att Playstation 4 nådde marknaden följde Microsofts Xbox One, och det blev snabbt tydligt att Microsoft klev in och tog rollen Sony haft förra generationen. Xbox 360 hade kanske inte varit en lika stor succé som Playstation 2, men det hade onekligen gått bra för konsolen. Och i när de nu skulle in i nya generationen var de kanske något för självsäkra. Priset blev högt och konsolen skulle komma med tillbehöret Kinect, vare sig du ville eller inte.

Microsoft backade snabbt och anpassade sig efter kritiken, men skadan var skedd och de har spenderat generationen med att jaga Sony. Konsolen tuffar dock på och fortsätter få stora exklusiva spelsläpp. En av Xboxens stora fördelar är integrationen med Windows. Istället för att ha “Xbox-exklusiva” spel har de nu spel som är exklusiva för Microsoft, och det innebär att alla spel som köps digitalt på en av plattformarna också kan spelas på den andra. I ett hem med en PC och fler än en spelsugen person är det något som kan tänkas locka.

Det är även den integrationen som kan göra att Xbox One i framtiden kan locka även den VR-sugne. Konsolen har som sagt hittills inte något eget fullskaligt VR-alternativ, men det finns redan nu tendenser som tyder på att det i framtiden kan bli möjligt att spela Xbox One-spel med Occulus Rift, VR-alternativet som utvecklats av en Facebook-ägd studio och till stor del startade den senaste VR-trenden.

Hur vet du om Xbox One är för dig? Här kommer det huvudsakligen ner till vilka spel som intresserar dig. Vill du spela Halo 5 så är det Xboxen du ska ha, spelar du hellre Uncharted 4 så bör du köpa Playstation, för att ta två exempel. Har du en spel-PC så får du bonusen att kunna spela de flesta spel på båda enheter, men å andra sidan kanske du då istället vill ha en konsol vars spel du inte kan spela på din dator. Även Microsoft har en kraftigare version av sin konsol på väg, som går under projektnamnet Scorpio, och som på pappret kommer bli den kraftigare av de två konsolerna. Men tills den är ute är det huvudsakligen spekulationer.

Nintendo Switch

Den konsol som egentligen var Nintendos konkurrent till Xbox One och Playstation 4 var Wii U. Konsolen släpptes den 18 november 2012 och följde upp den otroligt lyckade Nintendo Wii:n. Men det blev ganska snart tydligt att Wii U inte skulle åtnjuta samma framgångar. När Nintendo först visade upp den nya konsolen gjorde de ett väldigt dåligt jobb att förklara vad den faktiskt var. Många förstod inte att det var en helt ny konsol, utan trodde att det enbart var ett tillbehör till Wii:n, som vid det laget hade hunnit bli nästan bortglömd efter att i flera år gått på sparlåga vad gällde nya spelsläpp. Det hela blev en ond cirkel där dålig försäljning av konsolen ledde till färre släppta spel, vilket ledde till färre sålda konsoler, och så vidare. Och slutresultatet blev att Nintendo övergav konsolen i förtid, till förmån för Nintendo Switch.

Nintendo Switch är, Nintendos vana trogen, den mest unika konsolen av de tre. Den lever i ett land mellan bärbar och stationär, och kan på sätt och vis sägas vara lika mycket en uppföljare till Nintendo 3DS som till Wii U. När konsolen sitter i sin basstation spelar du på TVn som med en stationär konsol, men du kan när som helst plocka upp den ur basen och koppla på handkontrollerna på konsolens sidor så att den blir helt bärbar.

Att vara unik kan vara både positivt och negativt. I fallet Wii blev det succé, för Wii U blev det flopp. Som tur är för Nintendo är Switchen hittills mer Wii än U. Konsolen har nämligen haft den mest lyckade lanseringen av alla Nintendos konsoler.

Hur vet du om Nintendo Switch är för dig? Nintendo Switch är som sagt hittills en succé, men ett sort orosmoln kvarstår: spelutbudet. Konsolen hade inget jättestarkt startfält, och hittills är det egentligen bara ett riktigt stort spel som det pratas om. Det spelet är å andra sidan The Legend of Zelda: Breath of The Wild, som blivit i princip universellt hyllat som ett av de bästa spelen kanske någonsin.

Nintendos konsoler, i alla fall de stationära, har i flera generationer gjort sig kända för att ha ett svagt tredjepartsstöd. Konsolerna har därför varit riktade huvudsakligen till de som vill spela Nintendos egna spel, och inte så mycket annat. Hur det blir med Switchen är så klart svårt att sia i, men ifall Zelda och det något märkliga 1-2 Switch inte är nog för att motivera kostnaden av en helt ny konsol kan det vara värt att vänta och se något.