Internet, nätverk och WiFi

Få ett säkert, stabilt och snabbt nät hemma som du kan komma åt från hemmets alla rum.

Exempel på vad vi kan hjälpa dig med

Installera router

Fått ny router från internetleverantören eller köpt en ny själv? Routrar kan vara knepiga. Vi hjälper dig gärna få ditt nätverk att funka.

Sätt upp WiFi

Få stabilt WiFi hemma som du kan komma åt överallt. Vi hjälper dig sätta upp eller bygga ut ditt WiFi.

Förbättra räckvidden på WiFi

Många lägenheter och hus har problem med räckvidden för en router. Vi fixar ett nätverk som funkar i hela ditt hem.

Övrigt

Har du andra problem med internet och WiFi? Hör av dig till oss och berätta så att vi kan hjälpa dig bli av med problemen.

Vanliga problem och frågor om internet och WiFi

Till ditt hem, oavsett om du bor i lägenhet eller hus, kommer en sladd med internet. För att du ska kunna ansluta dina olika enheter till internet behövs en router. Förenklat kan man säga att den delar upp din internetanslutning till flera enheter.

En router med en så kallad trådlös accesspunkt ger dig också ett WiFi-nät, som du säkert tar för givet. Då kan du ansluta mobilen, surfplattan och datorn helt trådlöst.

Samtidigt kopplar du in TV-boxen, spelkonsollen och mer internetkrävande enheter direkt med sladd. Då går det snabbast.

Ett vanligt problem i många lägenheter och hus är att man har rum eller utrymmen dit WiFi-nätverket inte riktigt räcker.

Ibland är det helt enkelt för långt avstånd mellan routern och platsen. Andra gånger är det byggmaterialet i väggarna som kan försämra signalstyrkan.

Har du en större lägenhet eller ett hus med flera våningar (eller bara jobbiga material i väggarna) rekommenderar vi att du uppgraderar till ett mesh-nätverk.

Med ett mesh-nätverk placerar du flera olika små routrar runt om i hemmet. Tillsammans bildar de ett stort nätverk med bra räckvidd överallt.

När internetanslutningen inte vill är det jobbigt. Vi förväntar oss att den bara funkar, precis som elen.

Problem med internet kan bero på många olika saker. Både någonting du kan fixa själv i ditt hem (som vi kan hjälpa dig med om du vill), eller någonting utanför din (och vår) kontroll.

Börja alltid med att starta om din router. Dra ur sladden. Vänta någon minut. Sätt in den igen. Har du internet via ett stadsnät kan efter du dragit ur routern också dra ut sladden till internetdosan. Den sitter ofta i en hall. Sätt sen i internetdosan först, låt den starta, och sätt därefter i routern.

Funkar inte detta heller är det dags att ringa din internetleverantör. De kommer be dig prova att starta om oavsett.

Det är jättesvårt att bara rekommendera en router som passar alla. Som med allt beror det på vad du behöver.

En första riktlinje är att bestämma om du vill ha ett mesh-nätverk eller inte. Har du en lägenhet med tjocka väggar, eller ett hus med flera våningar är det ofta en bra idé. Du får nämligen bättre räckvidd med ett mesh-nätverk.

Kolla sen vad routern klarar av för hastighet och jämför den med vad du har för tjänst hos din internetleverantör. Du vill inte att din nya router ska klara en lägre hastighet än du betalar för. Köp gärna en ”gigabitrouter” ändå så är den lite mer framtidssäker.

Kommer du inte undan att ha routern synlig, välj en som är snygg. Särskilt mesh-routrarna är faktiskt riktigt snygga idag.

Har du svårt att välja ändå? Hör av dig till oss så hjälper vi dig skaffa rätt router för ditt hem.

Lär dig mer

I vår blogg har kan du läsa mer om internet, nätverk och WiFi.