Välkommen till den virtuella verkligheten

15 år efter Gräsklipparmannen är den nu här: den virtuella verkligheten. Det har visserligen gjorts försök tidigare, med Nintendos Virtual Boy som det antagligen mest kända, eller kanske mest ökända, exemplet. Men sedan dess har tekniken utvecklats, och nu är den här för att stanna, i alla fall ett tag framöver.

Men med fler och fler alternativ ute på marknaden, vilket ska man skaffa? Det beror så klart på vad du vill ha och vad du vill betala för det. Här är de största alternativen, vad de erbjuder och ungefär vad de kostar.

Din telefon

Ja, din telefon är förstås i sig ingen VR-maskin, men den kanske ganska enkelt förvandlas till en. Och det finns redan ett stort antal olika maskiner som låter dig göra just det.

Eftersom det är telefonen som står för huvuddelen av hårdvaran så kan du här komma undan väldigt billigt, med lite varierande resultat. För bara en hundralapp kan du till exempel plocka upp Googles otroligt finurliga Google Cardboard. Precis som det låter består headsetet huvudsakligen av kartong, som du själv får vika ihop. Du placerar sedan din telefon i den lilla lådan du byggt och spänner fast den på ansiktet. Det är kanske inte jätteimponerande, eller särskilt bekvämt, men det fungerar. Och för att vara en bit kartong för 100 kronor så är det ganska imponerande.

Det är så klart bara det billigaste alternativet och det finns flera mer avancera alternativ i den här kategorin. Det är svårt att säga precis hur mycket olika VR-headsets har sålt, men om man tittar på förutspådd försäljning för 2016 är den klara vinnaren ett alternativ ur den här kategorin: Samsung Gear VR.

Samsung Gear VR är som namnet antyder en produkt utvecklad specifikt till Samsungs telefoner. Headsetet är utvecklat av Occulus VR, mer kända för Occulus Rift, som vi kommer prata mer om senare på listan, i samarbete med Samsung. Samsung Gear VR kommer i ett par olika utföranden, som prismässigt ligger runt 700 kronor. Den ganska kraftig höjning från Google Cardboard, men också med ganska kraftigt höjd funktionalitet.

Dessa två är inte de enda alternativen, även om de är de två mest välkända. Andra alternativ är Xiaomi Mi VR Play, Zeiss One, Freefly VR och Mattel View-Master VR. Men för den som vill ha något mer än en smartphone kan erbjuda krävs ett steg upp i hårdvara och pris.

Playstation VR

Det billigaste alternativet av de, låt oss säga, ”riktiga” VR-headseten är Sonys Playstation VR. Headsetet kopplas till ett Playstation 4, och upplevs i de flesta fall allra helst tillsammans med ett par av Playstations rörelsekontroller, Playstation Move.

Med sitt lägre pris och det faktum att headsetet kommer till en spelkonsol istället för till PC blir Playstation ganska naturligt tekniskt svagare än senare alternativ på listan. Medan PC hela tiden utvecklas är spelkonsolerna ganska statiska, och eftersom VR-spel lätt blir väldigt resurstunga gör en kraftigare maskin stor skillnad. Men detta kan ironiskt nog också bli en av Playstation VRs stora fördelar.

Playstation har en tydlig standard, vilket innebär att ett spel du utvecklar till Playstation VR potentiellt kan spelas av alla som äger konsolen. Samma sak gäller inte för PC-spelare. Detta har lett till ett relativt starkt startfält och kommer förhoppningsvis innebära en stadig ström av nya spel framöver.

Sen är kostnaden fortfarande ett problem för många. Även om Playstation VR är lägre än för konkurrenterna, så är priset för VR fortfarande överlag ganska högt. Bara headsetet kostar över 4500 kronor och till det kommer kostnaden för konsolen, och då allra helst Pro-versionen vars extra prestanda uttalat kommer användas för att ge bättre VR-upplevelser, samt i bästa fall två move-kontroller. För den som redan äger ett Playstation med Move-kontroller blir kostnaden inte jättestor, men har man inte det växer kostnaden snabbt.

Oculus Rift

Oculus Rift kan på många sätt sägas vara starten för den nya vågen av VR. Headsetet spenderade flera år i pre-production och den första utvecklingsversionen släpptes redan 2012, tre år innan den färdiga konsumentversionen nådde marknaden. Det har därför varit under utveckling längre än vad majoriteten av konkurrensen ens varit påtänkt.

Oculus Rift började som ett kickstarter-projekt, men har därifrån vuxit exponentiellt. I mars 2014 köptes företaget bakom upp av Google, vilket innebär att det nu har ett av världens största företag bakom sig. Vilket så klart är en stor fördel. Hur mycket det kommer påverka headsetet framöver är dock svårt att svara på.

Som nämnt tidigare har vi nu gått över till de VR-alternativ som är PC-baserade. Det innebär att det finns möjligheter att utveckla mer krävande spel, samtidigt som utvecklare överlag ändå kommer vilja göra spel som så många som möjligt kan ta del av. Det innebär också att det blir enklare för mindre utvecklare att utveckla och släppa spel till hårdvaran, så det är inte orimligt att att vänta sig ett stort utbud av små, intressanta VR-projekt vid sidan av de större.

Priset på Oculus Rift ligger i dagsläget runt 7000 kronor, vilket är någonstans mittemellan Playstation VR, och nästa variant på listan, som är

HTC Vive

Och så har vi då det på många sätt mest avancerade alternativet. Ganska mycket dyrare än konkurrensen, med en kostnad på över 9000 kronor, men också med något ingen av de andra kan erbjuda. Utvecklarna har kallat det ”room-scale” och enkelt förklarat betyder det att du kan röra dig runt i ett verkligt utrymme och se samma rörelse i den virtuella verkligheten.

En uppsättning med fyra kameror håller koll på var du befinner dig och hur du rör dig, vilket innebär att det inte bara är huvud- och handrörelser spel speglas i spelet. Detta erbjuder möjligheter inga av konkurrenterna gör och kan användas för att skapa helt unika upplevelser, även om många spel säkerligen kommer utvecklas för att fungera på flera olika format och därför inte utnyttja alla extrafunktioner.

Viven är dock inte för alla. Mer specifikt så är den inte för någon som inte har minst en tre kvadratmeter stor fri yta att sätta upp det på. Mer än något annat på den här listan är det en lyxprodukt, som ställer stora krav på både ekonomi och boende. Men för den som har möjlighet är det svårt att argumentera mot en HTC Vive.