Vad är ransomware och hur skyddar man sig?

Ett ransomware är ett relativt nytt cyber-hot som har börjat spridit sig på internet och har drabbat både Windows och Mac datorer. Det funkar på så sätt att ett program installeras ofrivilligt på din dator och börjar kryptera alla dina filer vilket gör att du inte kan komma åt dem utan att ha krypterings nyckeln. Förövarna kräver sedan en lösensumma för att ge dig nyckeln och därmed låsa upp dina filer.

Hur drabbas man av detta?

Ett ransomware kan komma från flera olika ställen. Det kan till exempel vara en mindre trovärdig hemsida eller ett bedrägligt mail som utger sig för att vara från en bank eller myndighet med mer. I detta mail kanske dom vill få mottagaren att klicka på en länk som sedan infekterar din dator. Det svåra är att det också kan komma från ett trovärdig hemsida eller dator program som i sin tur har blivit infekterat och sprider ransomeware.

Hur skyddar man sig?

För att skydda sig mot ransomware gäller de vanliga principerna om att man ska undvika att klicka på länkar i mail om man inte är helt säker på att dem kommer från den avsändare som dom utger sig att komma ifrån. Man ska också vara försiktig rent generellt med vilka sidor man surfar på. Sen så ska man alltid ha en backup på sin dator ifall man skulle råka bli drabbad. Då kan man återställa datorn till den senaste backupen som inte är infekterad. Vi har tidigare skrivit en artikel om backup här. Värt att tänka på också är att vissa ransomware även kan kryptera externa hårdiskar. Vilket innebär att det inte skulle hjälpa om man har en extern hårddisk inkopplad till datorn. Ett ransomware kan också vänta några dagar innan krypteringen påbörjas med avsikt att försöka kryptera backup:en också så det gäller att ta backup till en enhet som är skild från datorn och ha backups sen en tid tillbaka.