Vad är Black Friday?

På fredag är det återigen dags för Black Friday, en av årets absolut största shoppingdagar. Dagen är sedan länge rotad i amerikansk kultur, men har relativt nyligen nått till oss i Sverige. För alla är det därför kanske inte helt självklart var dagen kommer ifrån, vad den innebär eller varför det just ska shoppas så mycket på den fredagen.

Black Friday infaller varje år på fredagen efter den fjärde torsdagen i november, det vill säga dagen efter Thanksgiving i USA. Sedan 1930-talet har Thanksgiving setts som den gräns för julhandeln börjar på riktigt och på grund av det har dagen kommit att förknippas med stora reor och en rusning till butikerna. För många har det gått så långt att Thanksgivingifrandet nu får avslutas tidigt, så att de kan gå och köa till butikernas nattöppning.

I Sverige var det först 2013 som butiker började uppmärksamma traditionen, men redan något år innan dess hade en annan shoppingrelaterad tradition nått norden: Cyber Monday. Under måndagen efter Black Friday har nämligen webbutiker sin stora shoppingdag. 2013 hade dagen fått så stort genomslag i Sverige att näthandelns försäljning ökade med 100%.

I USA ser man nu trender som tyder på att Black Friday håller på att tappa lite av sin betydelse, när butiker istället väljer att sprida ut sin rea under dagarna fram till jul. 2014 sjönk exempelvis butikernas omsättning för första gången sedan finanskrisen 2008. Men ännu har dagen inte spelat ut sin roll, och det är ett säkert antagande att det kommer spenderas stora summor under Black Friday även i år.

Årets Black Friday kommer att infalla nu på fredag, den 25 november, följt av Cyber Monday den 27.