Tre verktyg för att göra datorn mer användbar

Att klippa och klistra är idag troligtvis mer förknippat med ctrl+c och ctrl+v än saxar och lim. Om du säger att du söker är chansen större att du gör det digitalt än någonstans i den fysiska världen, och tiden då skrivande skedde huvudsakligen med penna och papper är förbi. Datorn är en grundbult i vår vardag och i det här inlägget tänkte vi tipsa om tre verktyg som gör den än mer användbar.

Urklippshantering

Att klippa och klistra är snart mer förknippat med ctrl+c och ctrl+v än saxar och lim. Så för den som använder sin dator mycket, framförallt i arbetet, kan det vara dags att uppgradera från den vanliga inbyggda urklippshanteraren.

Den vanliga urklippshanteraren i Windows och Mac används för att kopiera en sak och sedan klistra in den. När nästa text-, bild- eller filkopiering görs försvinner sedan den tidigare kopieringen till förmån för den nya. Och för många känns det säkert som att det räcker gott och väl. Men det finns gott om alternativ för den som eftersöker mer, och när man väl testat något av dem är det svårt att gå tillbaka.

Program som Ditto och CLCL till Windows och Flycut och Copyclip till Mac sparar dina urklipp och gör det möjligt för dig att kopiera flera saker samtidigt och sedan gå bakåt och hämta dem. Vissa av dem, exempelvis Ditto, gör det dessutom möjligt att söka i historiken samt att spara vissa urklipp som favoriter med egna kortkommandon.

De exempel jag listat ovan är alla gratis och går snabbt och enkelt att installera. Det finns så klart även betalvarianter och för den som är intresserad kan det vara värt att se över vilka alternativ som finns och vilket som passar just dig bäst. Är det exempelvis viktigt att programmet kan hantera även filer och bilder, eller räcker det gott och väl med text? Och hur långt tillbaka vill du kunna gå?

Sökmotorer för dina filer och program

Verktyget Everything hjälper dig söka genom filerna på din dator

Oavsett var man står i den eviga debatten om vad som är bäst, Windows eller Mac, så finns det ett område där få kan argumentera emot att Apple slår Microsoft på fingrarna: Spotlight. Spotlight är en funktion där du blixtsnabbt söker igenom datorn efter filer och program, utan att behöva klicka dig fram till dem. Försöker du använda de inbyggda funktionerna i Windows för att göra samma sak är “blixtsnabbt” inte direkt ett ord som dyker upp i tankarna.

Men det finns en lösning. Där Cortana och sökfunktionen i filhanteraren misslyckas finns det tredjepartsalternativ som glänser. Program som Everything, Launchy och Listary indexerar filer och program i din dator och låter dig söka på dem betydligt mer effektivt än de inbyggda funktionerna. Plötsligt är det inte längre ett problem att du inte för ditt liv kan hålla reda på var du brukar spara dina dokument (förutsatt att du i alla fall håller koll på vad du döpte dem till).

Texteditor

Nu kanske du tänker att du så klart har en texteditor installerad, vilket de flesta (om inte alla) har. Men frågan är vilket du har, och om det är det bästa alternativet för just dig. För Windowsanvändare är Microsoft Word antagligen det naturliga alternativet, då det oftast kommer med datorn. Men även om programmet är både mångsidigt och relativt lättanvänt är det inte det bästa för alla användningsområden.

Word är fortfarande i mångt och mycket fokuserat på texter där tanken är att de ska skrivas ut. Men när allt med publicering sker på nätet blir formateringsalternativen i programmet mindre och mindre relevanta. En text som ska publiceras via exempelvis WordPress, eller någon annan publiceringsplattform på nätet, har väldigt lite nytta av formatering du gör i Word, och du behöver troligtvis göra om majoriteten av formateringen innan publicering.

Istället kan det då vara bättre att använda en mer avskalad texteditor som bara hanterar just text. Kanske behöver du inte ens en texteditor installerad lokalt? Att skriva direkt i WordPress är ett alternativ, men ifall du ska skriva direkt i webbläsaren är det viktigt att vara noga med att texten blir korrekt sparad så att inget arbete går förlorat om du exempelvis skulle tappa internetuppkoppling. Där är Google Docs ett bra alternativ, då det sparar dina dokument kontinuerligt i molnet. Då kan du dessutom komma åt dem var du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling.

Kort sagt är det svårt att säga vilken texteditor du bör använda, men om det är ett verktyg du använder mycket i din vardag är det värt att se över alternativen.