Streaming-tjänsternas intåg

Att det klassiska TV-tittandet sjunker, framförallt bland unga, är absolut ingen nyhet. Det är något som har rapporterats i flera år nu. Och det är heller inget mysterium vad det beror på. Det är inte så att dagens ungdom tröttnat på att konsumera rörliga bilder, utan de har helt enkelt ändrat hur de konsumerar. Istället för att slå på TVn när något som de vill se dyker upp i tablån, väljer de nu själva exakt vad de ska konsumera och när.

Med Spotify förändrades människors sätt att konsumera musik radikalt och det alla väntade på var att samma sak skulle hända med film och TV. De första försöken, exempelvis svenskutvecklade Voddler, var trevande och föll snabbt på bristande utbud. Det var först när Netflix steg in på streamingmarknaden som det verkligen började ta fart.

Netflix banade väg

Netflix började som en tjänst för att hyra filmer online, vilket inte låter jätteolikt vad tjänsten är idag, om man inte räknar med det faktum att filmerna du hyrde stoppades i kuvert och postades hem till dig. Något som känns ganska långt ifrån den streamingtjänst som de driver idag.

Netflix streamingtjänst blev ingen supersuccé direkt, det tog tre år för tjänsten bara att nå utanför USA, men när den väl tog verklig fart blev det snart ett hushållsnamn. I och med det började Netflix också producera sitt eget material, utöver att bara distribuera andras, med flaggskepp som Orange Is The New Black och House of Cards.

När Netflix började växa var det snart andra som ville hoppa på tåget och idag finns det en uppsjö av distributörer med egna streamingtjänster. Vilket kan göra det svårt att veta vilken eller vilka man ska lägga sina pengar på. Utöver Netflix är de antagligen största tjänsterna i Sverige idag Viaplay, HBO Nordic och C More, och vad som skiljer dem åt är huvudsakligen utbudet. Vill du se Game of Thrones är det exempelvis HBOs streamingtjänst som gäller, medan den som vill se Stranger Things får söka sig till Netflix. Men det är också så klart en fråga om pris, och där varierar det ganska kraftigt.

Vad kostar det?

C More och Viaplay har båda ett flertal paket, som sträcker sig i kostnad från 99 kronor till 449 kronor. De olika paketen ger tillgång till olika delar av tjänsternas utbud, och tjänster som inte ingår i det aktuella paketet behöver köpas separat. Här finns den största variationen i pris, eftersom tjänsterna utöver film och serier även erbjuder exempelvis sport.

Netflix har tre stycken paket som kostar 79 kronor, 99 kronor och 119 kronor respektive. Den stora skillnaden mellan abonnemangen är hur många skärmar som det går att titta på samtidigt, samt om man har tillgång till HD, Ultra HD eller vanlig standarddefinition. HBO Nordic har å sin sida bara ett paket, för 89 kronor i månaden.

Slutligen finns det också en teknisk aspekt på det hela. Varje tjänst har nämligen sin egen teknik i bakgrunden, vilket inkluderar hur streamingen och tjänsternas appar fungerar. Även här är det till viss del en fråga om smak, men det går även att applicera uttrycket “gammal är äldst”. Netflix har, och fortsätter vara, den dominerande streamingtjänsten och har kommit förbi många av de barnsjukdomar som de andra tjänsterna dras med. Appar och webbinterface har haft fler år på sig att utvecklas och bli bättre, vilket fortfarande märks. Och med lanseringen av 4k-upplösning och offlinetittande nyligen fortsätter det att ligga i täten på den tekniska sidan.

Framtiden är alltid svår att spå i, men det är ingen högoddsare att streaming av film och serier kommer att fortsätta växa. Nätjätten Amazon har till exempel precis lanserat sin egen streamingtjänst i Sverige, och med ökad konkurrens lär de existerande alternativen satsa ännu hårdare på att erbjuda ett stort och varierat utbud, samt en stabil och lättanvänd tjänst. Att film- och seriestreamingen skulle få en aktör som är lika dominant och har lika brett utbud som Spotify är nog ingenting vi kan förvänta oss inom kort i alla fall, så för storkonsumenten med varierad smak kommer det troligen fortsätta vara värt att köra flera av tjänsterna parallellt.