Säkra ditt Facebook-konto snabbt och enkelt

Facebook har många möjligheter, du kan enkelt hålla kontakten med gamla vänner och hitta nya. Du kan smidigt följa vad som händer i dina vänners liv och dela med dig av ditt eget liv. På grund av det innehåller Facebook enorma mängder information, men också enorma möjligheter för kriminella och oseriösa personer. Om fel person får tillgång till ditt Facebookkonto kan det innebära allt från att virus riskerar att spridas till dina vänner, att privat information hamnar hos fel person till att bekanta blir lurade på pengar. Här berättar vi om hur du säkrar ditt Facebook-konto, både för att skydda dig själv och för att skydda dina vänner.

Vem får läsa?

Du hittar alla inställningar för ditt konto genom att klicka på nedåt-pilen till höger högst upp på din Facebook-sida och sedan klicka på ”Inställningar”. På sidan ”Sekretess” på ditt Facebook-konto kan du enkelt ange vem som får se de inlägg du i framtiden postar. Du kan välja mellan ”Offentligt”, ”Vänner” eller ”Anpassad”. Med ”Anpassad” väljer du exakt vilka som får se vad du skriver. Här finns det inget rätt eller fel, bara du är medveten om vad du valt.

Har du valt ”Offentligt” gäller det att du i framtiden kan stå för vad du skrivit, oavsett vem som läser det. Det är också bra att komma ihåg att dessa inställningar endast gäller hur dina inlägg får spridas via Facebook. Det du postat kan lätt spridas vidare till andra personer, medvetet eller omedvetet. Ett bra tips är att utgå från att det du skriver kan komma att spridas, oavsett vilka inställningar du har.

Har du valt att ändra vem som kan se kommande innehåll från ”Offentligt” till något mer begränsat? Klicka då på ”Begränsa tidigare inlägg” för att ställa in att även inlägg som redan är skapade får samma begränsning.

Säkert lösenord

Under ”Allmänt” kan du se när ditt lösenord senast ändrades. Det är en bra påminnelse att se över ditt lösenord, men det är viktigare att du har ett säkert lösenord än att du byter lösenord ofta. Har du ett lösenord som är väldigt svårt att gissa? Använder du det inte på andra platser än Facebook? Då är du säker. Har du ett enkelt lösenord eller använder det på andra platser, byt lösenord direkt!

Om du skulle glömma ditt lösenord eller om Facebook behöver kontakta dig är det viktigt att du har rätt kontaktuppgifter sparade. På ”Allmänt” kan du se och byta din e-postadress medan du ser och ändrar mobilnummer under ”Mobil”.

Ett ytterligare säkerhetssystem som Facebook använder är betrodda kontakter. Detta är vänner du litar på och som du har kontakt med även utanför Facebook. Om du någon gång i framtiden skulle bli utelåst från ditt Facebook-konto och inte har tillgång till den e-postadress och mobilnummer Facebook har sparad kan de betrodda kontakterna hjälpa dig att få tillgång till ditt konto igen. Information om hur man gör det hittar du här. Vilka personer som ska vara dina betrodda kontakter ställer du in på sidan ”Säkerhet”.

Var är du inloggad på Facebook?

Under ”Säkerhet” kan du smidigt se vilka enheter du är inloggad från under ”Där du är inloggad”. Om det är någon inloggning du inte känner till eller inte längre använder klickar du på ”Avsluta aktivitet” för att ta bort inloggningen. För att i framtiden få information om nya inloggningar kan du aktivera ”Inloggningsvarningar”. Du får då meddelande så fort en ny inloggning skett.

När du genomfört ovanstående steg är ditt Facebookkonto skyddat. Men nästan lika viktigt är att dina vänner på Facebook också är skyddade. Om någon av dina vänners konto utrnyttas av en obehörig riskerar du att bli lurad på pengar, få virus eller drabbas av andra problem. Uppmana därför dina vänner att tänka på säkerheten på Facebook och se över sina konton.