Lösenordshanterare, för en enklare vardag!

När jag har hjälpt andra med att bland annat ladda ner appar, uppdatera mjukvara eller andra saker som kan kräva att man skriver in sitt lösenord till sitt användarkonto på google, microsoft, apple eller vad det nu kan vara för tjänst så har jag märkt att personerna i fråga ofta blir fundersamma och frågar sig själva vad de har satt för lösenord. Några kanske har skrivit ner det på någon lapp hemma som de inte vet var den är eller inte skrivit ner det alls och är tvungen att återställa lösenordet helt. Känner du igen dig?

Detta problem kan man enkelt lösa med en lösenordshanterare. En lösenordshanterare är ett program som låter dig skriva in och samla alla dina inloggningsuppgifter till olika tjänster på ett ställe. De brukar också ha stöd för att skriva in annan viktig information så som betalningsuppgifter och programvarulicenser med mer. Några av de populärare lösenordshanterarna är Lastpass och 1password båda integrerar bra med både datorn och mobilen och finns för alla det stora plattformarna så som Windows, MacOS, iOS (iPhone, iPad) och Android.

Logga in snabbare

Dessa lösenordshanterare har också insticksprogram för det flesta stora webbläsare som erbjuder funktioner så som autofill vilket innebär att när man ska fylla i ett lösenordsfält så behöver man bara klicka på ikonen för sin lösenordshanterare som dyker upp bredvid adressfältet i webbläsaren efter att man installerat insticksprogrammet och skriva in lösenordet för lösenordshanterare. Sedan väljer man bara det konto man ska logga in på så fyller den i alla inloggningsuppgifter automatiskt.

Låter det skärmande?

Det kan låta lite skrämmande med att skriva in känsliga uppgifter i en lösenordshanterare men säkerheten är högt prioriterad på dessa program. Både Lastpass och 1Password har en sida på deras hemsida där de berättar om deras säkerhet[1].
Alla uppgifter är krypterade och man har ett så kallat masterpassword som man loggar in i lösenordshanteraren med innan man får tillgång till allt. På några av de mobiltelefonerna som stödjer fingeravtrycksläsare så så går det även att ställa in så att man kan logga in med den. Både Lastpass och 1Password är dessutom väldigt populära och har förtroende från många användare.

Kan man inte ha samma lösenord på allt istället?

Det kanske låter smidigare med att ha samma lösenord på allt istället dock så är det ett väldigt osäkert alternativ. Om en tjänst skulle råka ut för dataintrång och inloggningsuppgifterna kommer på vift så har förövarna plötsligt inloggningsuppgifterna för dig till alla tjänster du är registrerad på.

Vissa tjänster kräver också att man har till exempel 8 tecken var av några av dem ska vara siffror och vissa bokstäver ska vara stora vilket kan göra det svårt att ha samma lösenord på allt. Vad gäller pin koder för till exempel simkort eller kreditkort så kan det vara bra att kunna skriva ner dem då man kanske inte har möjlighet att bestämma dem själv.

Skapa svårknäckta lösenord

Lösenordshanterarna kan generera ett unikt lösenord med en blandning av både stora och små bokstäver och siffror. Detta lösenordet är säkrare mot så kallade brute force attacker. En brute force attack är när en dator automatiskt testar många olika lösenord för att hitta det rätta. Sen tack vare autofill funktionen så behöver man inte skriva dessa komplicerade lösenord själv.

Några sista ord

En lösenordshanterare gör din vardag enklare helt enkelt. Den hjälper dig att fokusera på det du ska göra då man slipper hamna i de jobbiga situationer som kan uppstå när man glömt sitt lösenord till en tjänst.


  1. Länk till Lastpass sida om säkerhet hittar du här och 1passwords sida här.  ↩