Handla online

Julen som högtid står för många saker, och även om det är lite cyniskt går det inte att komma ifrån att shopping är en av dem. Tiden innan jul är som vi skrivit om tidigare en av handelns absolut viktigaste perioder. Och i allt högre utsträckning innebär julhandel idag, inte att trängas i överfulla shoppingcentrum, utan att sätta sig i lugn och ro framför sin dator. Något som så klart inte bara gäller kring jul. Bara de senaste fem åren har svensk e-handel ökat med 43%, eller 30 miljarder kronor.

När du betalar online finns det en rad olika betalningsalternativ, och de flesta butiker erbjuder flera olika att välja mellan. Mest populära idag idag är fortfarande de mest traditionella: kortbetalningar ligger i topp både i fråga om användning och om vad konsumenter föredrar, följt av fakturabetalning. Först därefter hittar vi mer internetspecifika betallösningar, med internetbank på tredjeplats och plånbokslösningar som PayPal och Payson på fjärdeplats.

Säkerhet

Som alltid när det gäller hantering av pengar är det viktigt att vara noga med säkerheten. Det finns därför en rad olika säkerhetssystem utvecklade för att se till att din betalning kommer dit du vill att den ska komma och att dina uppgifter är säkra.

Fakturor på nätet fungerar på ganska precis samma sätt som andra fakturor gör, så något speciellt lager av säkerhet finns inte. Här är det viktigast att hålla koll på vem det är som skickar fakturan. Är det exempelvis företaget du handlar ifrån, eller ett tredjepartsföretag som Klarna? Om du inte är bekant med dem sedan tidigare kan det vara en bra idé att kolla så att de inte har ett dåligt rykte. När det gäller större, etablerade aktörer är detta dock sällan något problem.

Mastercard och Visa har gemensamt utvecklat en internationell standard för onlinebetalningar med kort. För Visa heter den Verified by Visa, medan Mastercard kallar den Mastercard SecureCode, men tjänsten är i grunden densamma. Tidigare har den använt sig av en unik hälsningsfras för att användare inte ska kunna luras av förfalskade verifikationssidor, och ett lösenord för att banken ska kunna se att det faktiskt är kortinnehavaren som gör betalningen. Båda dessa är dock bortplockade sedan tidigare i år och i Sverige ersatta med Mobilt BankID, en tjänst vi skrivit om tidigare.

Betalningar direkt via banken hanteras också de idag också oftast via BankID och det räcker därför aldrig för någon att enbart komma över dina bankuppgifter för att kunna komma åt pengarna på dina konton. Men även med alla dessa säkerhetsåtgärder gäller det att vara försiktig i alla situationer där du ska betala online och behöver uppge bank- och/eller inloggningsuppgifter.

Kolla i adressfältet och säkerställ att du faktiskt är inne på den korrekta hemsidan, och inte bara på en välgjord kopia. Och titta efter det lilla gröna hänglåset till vänster om domännamnet i webbläsaren, som bekräftar att sidan har ett SSL-certifikat. Ett SSL-certifikat är en verifikation som bekräftar att datan som skickas mellan servern och dig är krypterad och därmed skyddad mot attacker på vägen. Vi kommer gå djupare in på SSL-certifikat i en framtida text.

När du använder tjänster som exempelvis PayPal så fungerar de lite som ett extra lager mellan din bank och de du ska betala till. Du sätter in pengar på PayPal som de i sin tur skickar till butiken. På det sättet behöver du aldrig direkt uppge några bank- eller kortuppgifter för den du betalar till. Eftersom du kan koppla ett kort direkt till PayPal är det dock viktigt att se till att du håller din inloggning till sidan skyddad. Som för alla inloggningar online är tvåstegsverifiering att rekommendera.

Framtiden för e-handel

Med den säkerhet som idag finns för shopping online så argumenterar vissa att det redan är säkrare än att handla i en fysisk butik. Och än fler är de som skulle argumentera att det åtminstone är betydligt bekvämare. Att e-handel är här för att stanna, och att det kommer att fortsätta växa, är det få som tvivlar på. Men hur den kommer se ut är inte lika självklart.

Klassiska betallösningar ligger fortfarande långt före tjänster som PayPal, men de senaste åren kan vi se en ökning för de sistnämnda, på bekostnad av betalning via kort och bank. Ändringen är knappast stor nog att dra några drastiska slutsatser från, men det är onekligen något som industrin kommer hålla ögonen på. Kanske kommer den typen av tjänster ta en betydligt större del av marknaden. Eller kanske dyker det upp en helt ny, innovativ betallösning som förändrar hur vi ser på e-handel. Oavsett så ser det inte ut som att något av de nuvarande alternativen är på väg bort i någon nära framtid, så för den som ger sig ut och internethandlar idag är det fritt fram att välja det alternativ som passar dem bäst.

Siffrorna i den här texten är huvudsakligen hämtade från DIBS årliga rapport om e-handel för 2016.