Nyheterna på spelmässan E3 2017

I skrivande stund pågår Electronic Entertainment Expo för fullt i Los Angeles. Mässan, som är mer känd som E3, är en tillställning som huvudsakligen fokuserar på TV-spel och spelkonsoler, med många och stora utannonseringar från de största utvecklarna och utgivarna.

Mässan hölls första gången 1995 i Los Angeles och har sedan dess varit årligen återkommande. Det har historiskt varit på E3 som nya konsoler utannonseras och visas upp, även om det under de senaste åren “fuskats” allt mer med utannonseringar innan och efter mässan för att inte drunkna i sorlet.

Nytt för i år är att mässan är öppen för allmänheten, till skillnad från tidigare år då enbart bransch- och pressfolk kommit in. I takt med att streaming av presskonferenserna blivit allt mer tillgängligt har fokuset naturligt hamnat mer på publiken som tittar hemifrån. Därför var det ett ganska naturligt steg att nu öppna också öppna upp dörrarna till mässgolvet för alla som är intresserade (och har råd med biljetterna på mellan $150 och $250).

Själva mässan fortsätter idag och imorgon, men presskonferenserna avslutades redan igår, med Nintendo sist ut. Utöver dem hölls presentationer av både Sony och Microsoft, men även av utgivare som EA och Ubisoft. Bland utannonseringarna fanns en uppsjö nya spel, minst lika många uppdateringar av gamla spel och så lite hårdvaru-prat för att avsluta det hela.

Svensk representation

Sverige har de senaste åren blivit en allt större aktör i spelbranschen, med flera stora och välkända utvecklare. Svenska studion Dice hanterar just nu Star Wars-licensen, och jobbar på Star Wars Battlefront 2, och nere i Malmö har studion Massive precis köpt upp ett helt kvarter för sitt nya kontor, där de ska jobba på spel baserade på James Camerons Avatar.

Det är därför ingen ovanlighet att få se lite svensk representation på E3s presskonferenser. I år fick vi bland annat se presentationer av Uppsala-baserade Machine Games nya spel Wolfenstein II: The New Colossus, och Josef Fares projekt A Way Out, samt så klart nyheter om det evigt aktuella Minecraft.

Avslutningsvis vill jag bara lämna er med en liten personlig rekommendation från E3 2017. Mitt bland de stora allvarliga presskonferenserna dök nämligen en kvartslång konferens från indie-utgivaren Devolver Digital upp och tog alla på sängen. Vilka spel som visades upp är det nästan ingen som minns, då presentationen var nästan uteslutande ren galenskap. Konferensen började med att presentatören klev ut på scen och avfyrade en revolver för att tysta publiken, och blev bara märkligare efter det.