Det trådlösa ljudet

Över fyra timmar om dagen. Så mycket musik lyssnar vi i genomsnitt på. Eller, i alla fall amerikaner, och i alla fall enligt en studie. Hur det faktiskt ligger till för oss här i Sverige är svårt att säga, men jag tror att de flesta kan vara överens om att fyra timmar inte låter helt orimligt. Musiken är mer lättillgänglig än någonsin och just den där låten vi vill lyssna på är oftast direkt tillgänglig när som helst, var som helst.

Och när det är så smidigt att hitta musiken ska det så klart vara lika smidigt att spela upp den. Vilket är vad vad WiFi-ljudsystem kan erbjuda. Borta är auxsladdar och ensamma stereohögtalare vars ljud bara når dig i ett eller två rum. Nu kan du sätta upp högtalare i hela huset och styra allt med en enhet. Din telefon, till exempel.

Men marknaden är stor och alternativen är många. Vilket system passar för just dig? Vi har sammanställt en kort genomgång av fyra av de större alternativen. Det är så klart bara ett litet urval, men förhoppningsvis kan det ge lite inblick och underlätta för ett informerat val.

Sonos

SonosSonos är troligtvis det största alternativet på marknaden och är vad man kan kalla “det kompletta paketet”. Med tre olika högtalar-storlekar kan du själv välja vilken som passar i vilket rum och sätta upp så att du har ljud genom hela huset. I Sonos app kan du sedan välja ur vilka högtalare ljudet ska komma.

I appen kan du även hantera den mesta av din media. Där kan du exempelvis ansluta ditt Spotify-konto och spela upp dina spellistor. Fördelen är att allting är samlat. En nackdel är att du fortfarande måste gå tillbaka till exempelvis Spotifys egna app för att hantera dina listorna där, samt att Spotifys app fortfarande är den smidigaste sättet att hantera just Spotify. Där skiljer sig Sonos från exempelvis Chromecast, som låter dig spela upp direkt ifrån apparna själva.

Ska du ha högtalare i flera rum blir Sonos dock fort ganska dyrt. Sonos-högtalarna kostar mellan 2149 och 5399, vilket placerar dem bland de dyraste i klassen. Dock är kvaliteten därefter och när systemet väl är uppe så är behovet av uppdateringar låt, utöver för de allra mest inbitna ljudnördarna.

Heos

HeosDenons serie trådlösa högtalarserie Heos är väldigt lika Sonos i upplägg. Så lika att det till och med blev stämda över det. De två systemen är snarlika i upplägg och pris (Heos högtalare ligger mellan 2148 och 5398 kronor), och skillnaderna är överlag små.Heos huvudutbud består exempelvis av fyra högtalare och inte tre, och de erbjuder till skillnad från Sonos 24-bits-ljud och möjlighet att spela över Bluetooth.

De flesta verkar fortfarande sätta Sonos som vinnare mellan de två, men en jordskredsseger är det inte.

Chromecast Audio

Chromecasts ljud-enhet är, på samma sätt som enheten för TV är i jämförelse med exempelvis Apple TV, ett billigare alternativ med bred kompatibilitet. Istället för att vara ett helt system i sig själv är Chromecasten en mindre enhet som du enkelt kopplar samman med de högtalare du redan äger, för att sedan kunna spela från dem trådlöst.

Att vara billigast när inga högtalare ingår är så klart ingen bedrift, men för under 400 kronor är det ett perfekt alternativ för den som redan har högtalare, eller vill köpa men inte är intresserad av att lägga ner en förmögenhet på ett helt ljudsystem. För att spela upp ljud från mobilen krävs sen bara Google Home-appen, varefter det går enkelt att ansluta och spela upp direkt ifrån de appar som har stöd för Chromecast, vilket lyckligtvis är de flesta stora musikappar.

Amazon Echo

Amazons Echo ligger lite mittemellan tidigare alternativ. Den har egna högtalare, men kan även med fördel kopplas samman med andra ljudsystem. Det som är det stora utropstecknet här är dock Alexa. Alexa har kanske inte hittills blivit ett hushållsnamn på samma sätt som Siri, men Amazon trycker nu hårt på sitt eget röstinterface. Med den här högtalaren är det (i alla fall i teorin) bara att säga åt högtalarna vad du vill lyssna på och luta dig tillbaka medan de startar den åt dig.

För de flesta är röststyrning fortfarande lite av en gimmick, mest känt för att det allt som oftast inte riktigt fungerar som det ska. Men utvecklingen går snabbt framåt och vi är troligtvis inte allt för långt ifrån ett system som verkligen fungerar, samt är smidigt och lättanvänt. Enligt vissa är det kanske till och med Alexa som är det systemet.