Det kontantlösa samhället – Swish och BankID

Det är inte många år sedan tanken på att lämna hemmet utan kontanter kändes som en omöjlighet. Även långt efter betalkortens intåg hade kontanterna fortfarande en självklar plats i samhället. Det dröjde innan kortläsarna spred sig till mindre butiker och ofta tilläts inte mindre transaktioner. Och vad gällde en delad nota efter ett restaurangbesök så ledde det inte sällan till huvudbry ifall det skulle lösas utan kontanter.

Sedan dess har kortbetalningar kontinuerligt tagit över mer och mer av våra dagliga transaktioner och för fyra år sedan lanserades vad som i mångt och mycket varit dödsstöten för kontanter i många människors vardag: Swish.

Swish

För den som mot förmodan inte känner till eller själv använder Swish så är det en tjänst för att snabbt skicka mindre summor pengar. Med appen har det blivit möjligt att skicka en tjuga till en kompis eller betala för något på en loppmarknad utan att först ta ut kontanter. Enligt Getswish AB, företaget bakom appen, hade appen i juni 2015 tre miljoner användare, en siffra som idag har stigit till fem, och väldigt lite tyder på att användarbasen inte kommer fortsätta att öka. Något som fick brittiska The Guardian att slå fast att Sverige idag leder racet mot ett kontantlöst samhälle.

Swish är sprunget ur ett sammarbete mellan sex av Sveriges största banker, som tillsammans grundade Getswish AB 2012. Sedan dess har ytterligare banker anslutit sig till tjänsten, och idag är det en naturlig del i de flesta bankers tjänsteutbud. Swish hade dock inte kunnat få det genomslag som det har om det inte vore för ett tidigare banksamarbete som lade grunden för snabbare och enklare behandling av bankärenden: BankID.

BankID

BankID ägs och drivs av företaget Finansiell ID-Teknik BID AB, som grundades 2002 av en rad olika svenska banker. Det är idag Sveriges i utan tvekan största e-legitimationssystem, med majoriteten av användarna kopplade till tjänsten Mobilt BankID. Mobilt BankID lanserades 2011 och växte snabbt om både BankID på kort och på fil. Idag har tjänsten över fem och en halv miljoner användare och nästan hälften av tjänstens transaktioner kommer via Swish.

I rörelsen från kontanter är kultur och teknik ofrånkomligen sammanlänkade. Det är inte möjligt att lämna kontanter utan alternativ, vilka kräver säkra och enkla tekniska lösningar. Och det är inte möjligt att få genomslag för dessa utan en kultur som anammar tekniken. I Sverige har omständigheterna kring båda dessa varit precis rätt för att de ska gynna varandra.

Utomlands

Den som åker utomlands inser dock ganska snabbt att kontanter ännu har en viktig del i samhället. Swish har visserligen motsvarigheter i både Danmark och Norge, och e-legitimation finns i en rad utföranden världen över, men få, om några, länder har kommit så långt som Sverige. Detta märks kanske tydligast om man tittar på andelen transaktioner som involverar kontanter. Globalt ligger genomsnittet på 75%, i Sverige är vi nere på 20%.