Det är inte Microsoft som ringer

I förra vecka på väg till jobbet så fick jag ett samtal för ett från mig okänt svenskt mobilnummer. En person presenterade sig på engelska att han ringde från ”Windows department” i Manchester och att det var ett säkerhetsproblem med min dator, självklart var detta ett försök att blåsa mig. Sverige är ett öppet land, väldigt många har sina telefonnummer listade hos Hitta eller Eniro och det är då lätt för organisationer som försöker blåsa oss att få fram mer information och pressa på. I detta fallet läste de min adress och sa att trafiken kom därifrån, självklart la jag på direkt.

Men tänk om det verkligen är Microsoft som ringer?
Nej, det är det aldrig. Vi har ingen relation med Microsoft utan vi har en relation med företaget där datorn är köpt. Microsoft ringer aldrig upp folk om detta, aldrig aldrig aldrig.

Men varför ringer dom?
Det primära målet är att lura dig att tro att din dator är utsatt för virus och att man måste köpa en mjukvara från dom för att lösa det, förutom att du blir blåst på ca 500-600kr så får de även då information om ditt bankkort och kan då tömma det på alla dina pengar. Genom att använda ett callcenter så kan man helt enkelt ringa en massa människor och lura dom.

Varför ringer de just oss?
Sverige har en bred it-kunskap och vi många har datorer, det finns alltså en större chans att man ringer någon som har en dator hemma och man kan lura dom på pengar.

Men de ringer från ett svenskt nummer!
Även om det står ett svenskt nummer så ringer de (oftast) från Indien. Med lite teknisk kunskap så kan man presentera ett annat nummer än det man ringer ifrån.