Därför ska du inte använda samma lösenord överallt

Vi har pratat om lösenord tidigare. Bland annat i vår post med säkerhetstips. I ett av tipsen berättar vi om att du inte ska använda samma lösenord överallt. Vi vet, det är mycket enklare att använda samma lösenord överallt, då behöver man bara komma ihåg ett. Men det finns stora risker med det.

Det må tyckas smart och enklare att bara använda ett lösenord. Men skulle ett dataintrång ske, eller någon kommer över ditt lösenord på annat sätt, har en eller flera personer tillgång till alla dina konton.

Men hur, med alla dessa tjänster och konton, ska man kunna komma ihåg alla lösenord? Det gör du inte. Men du kan använda verktyg, så kallade lösenordshanterare, för att spara dina lösenord.

Tips: Använd en lösenordshanterare

En lösenordshanterare är ett program eller tjänst där du kan spara och samla dina inloggningsuppgifter. Dessutom kan du spara andra uppgifter så som programvarulicenser. Det finns flera lösenordshanterare men de populäraste är 1Password och LastPass. Båda fungerar bra både i datorn och mobilen. 

Nu behöver du fiffigt nog bara komma ihåg just ett lösenord. Ett så kallat huvudlösenord. Att tänka på är att det inte ska vara ett enkelt lösenord, och dessutom ett lösenord du bara använder för detta program/tjänst. Du kan låta appen generera säkra lösenord baserat på olika regler som antal tecken, stora och små tecken, siffror och specialtecken.

Det blir alltså lättare att ha säkrare lösenord till dina konton när du använder en lösenordshanterare.