Backup, behövs det?

Jag brukar alltid fråga vänner och bekanta om de har backup, något som få tänker på.
Förut var det viktigt att tänka på att backa upp filer på datorn men numera måste man ofta tänka på innehållet på telefonen som med dess kamera innehåller väldigt många viktiga bilder och filmer.

IOS (iPhone, iPad)

För iPhone är den enklaste lösningen oftast iCloud och dess lagringslösning på 50GB som kostar 9kr i månaden. Man har 5GB lagring på iCloud som standard gratis. Det kan räcka beroende på hur mycket data man har på telefonen. Om lagringsutrymmet tar slut så får man en liten notis om att uppgradera till ökad lagring. Förutom bilder och filmer så kan den även ta backup på hela telefonen om den skulle gå sönder eller bli stulen och självklart fungerar det för alla iPhone och iPads som man har på samma konto.

Android

För Android är det inte lika lätt, Google Foto finns som app och kan ta backup på alla bilder och filmer vilket täcker det mesta men fortfarande inte hela telefonen. Det går även att använda sig av Google kalender och Google kontakter för att spara kalenderdata.

Datorn

När det gäller datorn så är det inte längre bara bilder och filmer men även olika typer av dokument. Här har tidigare den största risken varit att man raderar en fil av misstag eller att hårddisken eller datorn går sönder. Numera finns så kallad ”ransomware” som krypterar alla filer på datorn och tvingar användaren att betala tusentals kronor för att få en nyckel för att låsa upp filerna. Det enklaste är att använda en extern tjänst som till exempel Backblaze som kostar $5 per månad, alternativt är att ha en så kallad NAS (Network Attached Storage) hos sig från till exempel Synology som kan lagrar flera TB med data.

Backup på backup

Det kan också vara bra att ha en backup på sin backup. Om man till exempel har en NAS hemma så kan det vara bra att ha en ytterligare backup till en annan NAS eller molntjänst (till exempel Backblaze, Google drive, Dropbox med mera) som är skild från hemmet. Detta för att vara riktigt säker i nödfall om det skulle börja brinna eller om man råkar ut för inbrott.

Kontakta GetGeek så kan en tekniker komma hem till dig och ta fram rätt lösning.