4 sega teknikmyter som det är dags att slå hål på

Det finns många segdragna myter som i teknikens värld. De lever på av tradition och gammal vana. En del har aldrig varit sanna, andra var det förr men är det inte längre.

Med teknikutvecklingen som rör sig så snabbt är det inte konstigt att en del gammal kunskap lever kvar. Men nu ska vi slå hål på fyra myter som det är hög tid att de dör ut.

1. Man måste vänta tills batteriet är nere på 0% innan man kan ladda, annars förkortas livslängden på batteriet

En populär myt som tack och lov inte stämmer längre.

Gamla tidens batterier fungerade annorlunda och det är därifrån den här myten kommer. I de moderna produkterna används Litium-batterier som snarare mår bra av att vara laddade.

Det råder lite delade meningar om hur pass laddade batterierna ska vara för att ha så lång livslängd som möjligt. Mellan 60-90% beroende på vem du frågar. Men alla är överens om att du kan hålla batteriet laddat.

Så har du 30% kvar, vänta inte. Ladda och slipp att mobilen dör på vägen hem.

2. En Mac kan inte få virus

Det hade varit trevligt om den här myten var sann…men tyvärr inte. En av anledningarna till att myten finns är att det är vanligare att hackare ger sig på PCs eftersom det finns ett större användarantal att ge sig på.

För att slippa virus, oavsett vad du använder, se till att ha datorn uppdaterad. Uppdateringarna innehåller inte bara nya funktioner utan även viktiga säkerhetsuppdateringar.

3. Jag måste stänga mina appar för att spara batteriet på telefonen

Härligt nog behöver du inte stänga apparna för att spara batteri. När du stänger ner apparna tar det tvärtom längre tid att öppna dem. I vissa fall kan det till och med dra mer batteri när du öppnar dem igen.

? Det finns flera sätt att spara på batteriet. Du kan använda strömsparläget, sänka ljusstyrkan på skärmen, stänga av platsdelning för appar som inte behöver det. Men även slå på flygplansläget om det verkligen krisar.

4. När jag tömmer papperskorgen raderas filerna permanent från datorn

På både gott och ont stämmer inte denna myt. Datan ligger kvar på hårddisken och väntar på att bli överskriven med annan data. Har du därför turen i oturen kan du få tillbaka dina filer med en särskild återställning.

”Men det är ju jättebra! Varför säger ni på ’gott och ont’?”

Jo, skulle du sälja eller ge bort din dator och du bara tömt papperskorgen betyder det att någon annan kan återställda dina filer. Har du därför känsliga filer bör du kasta/byta ut hårddisken innan du säljer eller ger bort datorn.

? Kryptera datorns hårddisk. Skulle din dator bli stulen hamnar inte dina filer i orätta händer. Dessutom om du ska sälja datorn räcker en fullständig återställning för att den nya ägaren inte ska kunna återskapa dina filer.