3 lätta tips för bättre IT-säkerhet som alla bör följa

Hela oktober har det varit International Security Month. Det har vi velat uppmärksamma genom att fokusera lite extra på att höja IT-säkerheten. Det behöver faktiskt inte vara så krångligt alls.

Här är tre tips som gör att du får en bättre IT-säkerhet hemma eller på jobbet. Följer du dem, kan du sova gott om natten.

1. Använd inte samma lösenord överallt

Vi vet. Det är jättesvårt att komma ihåg alla lösenord för alla webbplatser och tjänster man använder. Och då känns det lättare att bara använda ett och samma lösenord överallt.

Problemet är att om någon kommer över ditt lösenord på en webbplats, kan de sedan logga in med samma lösenord på andra webbplatser. Med stor sannolikhet använder du samma e-postadress eller användarnamn på flera webbplatser, och dessutom då med samma lösenord. Det blir då superenkelt för en hackare kan komma in på alla dina konton.

Lösningen är enkel.

Använd olika lösenord. Aldrig samma lösenord för olika tjänster.

Och tyvärr, att lägga på enbart en siffra på tidigare lösenord är inte tillräckligt. Dels kommer du ändå glömma vilken siffra det är, och dels är det enkelt för hackaren att gissa sig fram till det.

Använd därför säkra lösenord som inte består av endast ett ord. Använd specialtecken och siffror där tjänsten tillåter det. Och gör det långt. Ett längre lösenord är säkrare än ett kort. Oavsett specialtecken eller siffror.

För att komma ihåg alla dessa komplicerade lösenord finns det tjänster som LastPass och 1Password som hjälper dig att komma ihåg alla lösenord. De finns som appar till både dator, surfplatta och smartphone.

Med ett huvudlösenord kommer du sen åt alla dina lösenord. Supersmidigt!

Identifiera dig på mer än ett sätt

2. Använd 2-faktorautentisering

Tvåfaktorautentisering fungerar ungefär som mobilt Bank-ID. Du bekräftar att du är du med något utöver ett lösenord.

Det finns flera olika sorters 2-faktorautentisering. Vissa skickar en kod till din mail, eller som SMS. Andra använder appar för att generera en kod som du ska fylla i inom en viss tid. De sistnämnda är överlägset säkrast.

Det kan tyckas extra krångligt när man ska logga in. Först behöver du fylla i ditt lösenord och sen även en särskild kod.

Fördelen är att även om en hackare får tag på ditt lösenord och försöker logga in så får inte de koden. Du får den.

Därmed kommer inte hackaren in på ditt konto. Beroende på vilken 2-faktorautentisering du använder blir du dessutom medveten om att någon försöker logga in på ditt konto och kan själv agera genom att exempelvis byta lösenordet.

Lagra dina säkerhetskopior i molnet

3. Ta säkerhetskopior

De allra flesta av oss litar på att datorn eller andra enheter fungerar utan problem. Och, rätt ofta gör de faktiskt det, tack och lov.

Men så kraschar plötsligt hårddisken och vägrar att starta igen. Eller så brinner huset ner, blixten slår ut datorn, väskan blir snodd, eller så glömmer du datorn på tåget.

Massa saker kan hända som gör att du plötsligt har förlorat alla dina viktiga dokument och värdefulla minnen i form av bilder och filmer.

Med automatiska säkerhetskopior i molnet slipper du oroa dig. Skulle då olyckan vara framme kan du enkelt sedan bara ladda ner allt igen. En billig försäkring som inte kostar många kronor i månaden.

Vi hjälper dig.

Hoppa inte över säkerhet för att det känns för krångligt. Vi hjälper dig! Du kan boka ett besök av en geek som kommer hem till dig och hjälper dig igång med detta och andra smarta säkerhetslösningar. Sen kan du skryta för dina vänner nästa gång du hör om IT-intrång på nyheterna att du minsann har koll på det själv.